Τα «καουμποϊλίκια» του Στόλτεμπεργκ και το «φάντασμα» του Βερολίνου

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Το «φάντασμα» της τριμερούς  συνάντησης του Βερολίνου βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία   του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτεμπεργκ για συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθεί «μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων».

Ο ΓΓ του  ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την επικοινωνία που είχε η καγκελάριος Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, προώθησε το δικό του κομμάτι από την ατζέντα του Βερολίνου. Διότι  η ιδέα της διαμόρφωσης του «μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων» τέθηκε στις συνομιλίες Σουρανή-Καλίν με διαμεσολαβητή την γερμανική Καγκελαρία, στο Βερολίνο στις 11-12 Ιούλιου. Μια συνάντηση που κρατήθηκε μυστική από την ελληνική κυβέρνηση και για την οποία συνεχίζει να μην μιλά. Παρα την  σωρεία αποκαλύψεων ή ισχυρισμών από τουρκικής και γερμανικής πλευράς.

Η ιδέα του μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων  είναι συμβατή με το μορατόριουμ ενεργειών που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, με την αποφυγή κάθε επιθετικής ή προκλητικής ενέργειας από τα δύο κράτη.
Έρχεται λοιπόν τώρα ο κ. Στόλτεμπεργκ -προφανώς σε συμφωνία με ΗΠΑ και Γερμανία- και προωθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο εκβιασμός Στόλτεμπεργκ

Παρέδωσε τις θέσεις του και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ζητώντας απαντήσεις σε μία βδομάδα.

Έκανε όμως κάτι άγαρμπο που θυμίζει τακτική κάου-μπόυ. Βγήκε αμέσως μετά και ανακοίνωσε  ότι ξεκινάνε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Κάτι που σωστά εκνεύρισε  την Αθήνα, όχι μόνο για το εκβιαστικό του πράγματος αλλά και γιατί η Αθήνα έχει θέσει ένα βασικό όρο: Να αποσυρθεί πρώτα οπ τουρκικός στόλος ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση.

Ο κ. Στόλτεμπεργκ έγραψε λοιπόν σε tweet: «Μετά από τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμών αποφυγής συγκρούσεων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Γιατί επικαλείται συνεννόηση με τις ηγεσίες των δυο χωρών ο ΓΓ του ΝΑΤΟ; Γιατί αυτό συμφωνήθηκε στο Βερολίνο.

Η Άγκυρα ήδη χαιρέτησε την πρωτοβουλία Στόλτεμπεργκ.

Η Αθήνα θα απαντήσει επίσης εγγράφως , αλλά για να κάτσει στην συζήτηση πρέπει να φύγει ο τουρκικός Στόλος.
Ο Ερντογάν μετά και την συνομιλία του με την καγκελάριο Μέρκελ, άφησε και πάλι ανοικτό ένα παράθυρο διαλόγου λέγοντας ότι υπάρχει περιθώριο για  λύση από την οποία όλοι κάτι θα κερδίσουν.

Τις επόμενες βδομάδες  οι διπλωματικές πρωτοβουλίες θα ενταθούν ώστε να φύγουν οι Στόλοι και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Με τι ατζέντα; Αυτό είναι το θέμα…