Ανατροπή: Οι Ευρωπαίοι μας “κάθισαν” στο τραπέζι με την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως κατάφεραν να μας “καθίσουν” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει να κόβει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουρείο Άμυνας της Τουρκίας “αναβολή δύο ημερών πήραν οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo”.

Το Μαξίμου έφτασε η ώρα να μας εξηγήσει τι περιλαμβάνει αυτός ο “τεχνικός διάλογος”, τον οποίο μέχρι προχθές …ξορκίζαμε και τώρα σπεύδουμε να τον δεχτούμε. “Τεχνικός διάλογος” για αποφυγή εντάσεων; Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι θα γίνουν δεκτές οι τουρκικές απόψεις για …τήρηση αποστάσεων ασφαλείας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου; Το θέμα είχε τεθεί σε συζητήσεις για τα ΜΟΕ σχετικά πρόσφατα! Ποια θα ΄ναι τα μέτρα “αποφυγής εντάσεων” τις οποίες αν δεν κάνουμε λάθος η Τουρκία προκαλεί και όχι η Ελλάδα. Συνεπώς και μόνο το γεγονός ότι δεχόμαστε να μπούμε σε τέτοια συζήτηση είναι παραχώρηση, για να μην πούμε υποχώρηση.

Ο “τεχνικός διάλογος” έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Πέμπτης. Θα απαντήσει τελικά καταφατικά στην πρόσκληση η Ελλάδα;

Σημειώνεται ότι  όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου -πάντα υπό τη μορφή διαρροών- “για την ελληνική πλευρά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή”.

Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.