Νέα επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του – Η λίστα με τα εξοπλιστικά

Συνεχίζονται οι επαφές Ελλάδας και Γαλλίας για την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την πλευρά της Αθήνας, εν μέσω της σταθερά προκλητικής τουρκικής επιθετικότητας.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει νέα επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Η επικοινωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται ενόψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν θα πραγματοποιηθεί στο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Μακρόν και Μητσοτάκης θα ενημερώσουν την σύνοδο «Μed7» για την Τουρκία και τις επιθετικές κινήσεις της στο Αιγαίο.

Η λίστα με τα εξοπλιστικά

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο υπουργών αναμένεται να είναι και η λίστα των εξοπλισμών που θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική. Πρόκειται για μία λίστα που θα έχει μαζί του ο Έλληνας πρωθυπουργός και περιλαμβάνει 2 άξονες:

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους. Πληροφορίες λένε πως θα κινείται κάτω από τα 3 δις ευρώ. 

Όμως υπάρχει ακόμα ένας άξονας για τα εξοπλιστικά για τα οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτή περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.