Το Καστελόριζο στόχος της πιο μεγάλης πρόκλησης στις 12- 13 του μηνός

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Στο κόκκινο θα ανέβει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Σαββατοκύριακο 12-13.9, με την Τουρκία να θέλει να περικυκλώσει το ακριτικό μας νησί, την ώρα που θα βρίσκεται εκεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το έναυσμά  το έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του για το Καστελόριζο, αλλά η πρακτική εφαρμογή της πρόκλησης είναι η νέα NAVTEX που αναμένεται να εκδώσει η Αγκυρα για  να επεκτείνει την υπάρχουσα που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος είναι να φθάσει το Oruc Reis ,πολύ κοντά στο Καστελόριζο, ενδεχομένως  σε απόσταση μεταξύ των 6-12 μιλίων . Η πρόκληση όμως φαίνεται ότι θα είναι διπλή καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου  θα μεταβεί στο  Καστελλόριζο  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  για να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού. Το σκηνικό για την κυβέρνηση θα είναι σχεδόν εφιαλτικό να υπάρχουν τουρκικά πλοία , σχεδόν ορατά από το Καστελλόριζο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο νησί και να αμφισβητείται έμπρακτα η ελληνική κυριαρχία .

Η Άγκυρα με τις κινήσεις της ρισκάρει μια πολεμική σύγκρουση , παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει παθητική και χωρίς , εδώ και μήνες σχέδιο αποτροπής.

Στην παρούσα φάση και πριν φθάσει η 12η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει αποτρεπτική διπλωματία, να ορίσει τι είναι αποδεκτό και τι όχι, να συζητήσει προφανώς και όχι να ερίζει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να αναβαθμίσει την διπλωματία της προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς παρακλητικές αναφορές, αλλά με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένο σχέδιο που θα βασίζεται σε αποφάσεις. Αν το Oruc Reis  φτάσει 6  μίλια από το Καστελλόριζο, είναι  μια ακραία πρόκληση από την Τουρκία αλλά και μια καθοριστική δοκιμασία για την Ελλάδα. Η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τα  αυτονόητα.

Αλλιώς τι  νόημα έχουν οι ομιλίες περί αποφασιστικότητας , κυριαρχίας και υπεράσπισης των δικαίων της χώρας;   Στην παρούσα φάση και πριν φθάσει η 12η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει αποτρεπτική διπλωματία, να ορίσει τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Το σκηνικό γύρω από το Καστελόριζο θα είναι επικίνδυνο