Μέτωπο των χωρών του Νότου απέναντι στον Ερντογάν-Σκληρή γλώσσα από την Άγκυρα


Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην ανατολική Μεσόγειο, είναι το μήνυμα που επέλεξε να προβάλει η κυβέρνηση μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (Med7).

Το Παρίσι τάσσεται σαφώς στο πλευρό της Αθήνας στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σε δύο εβδομάδες. Και χαίρεται εκ των προτέρων για τη στενότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα -και τις σχετικές πωλήσεις…-, την οποία θα ανακοινώσει από το βήμα της ακυρωμένης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως η επιβολή κυρώσεων στην  Άγκυρα είναι ακόμη στον αέρα, καθώς αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και κάποιες της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, δεν έχουν πειστεί πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό ο Εμ. Μακρόν προσπάθησε χθες να πείσει, όπως είπε, “τα επτά ευρωπαϊκά κράτη να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία σε ρεαλιστική βάση”.

Μετά το πέρας της συνόδου οι “7” εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζήτησαν να σταματήσουν οι προκλήσεις, τόνισαν ότι ενθαρρύνουν τον διάλογο και καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του Ζοσέπ Μπορέλ και της γερμανικής προεδρίας και κατέληξαν ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να ετοιμάσει κατάλογο επιπλέον κυρώσεων.

Η χθεσινή συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη είχε πάρει θρυλικές διαστάσεις στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μέρες πριν γίνει. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέλεξε το πρωινό πριν από αυτή τη σύνοδο για να στείλει το μήνυμά του στην Ευρώπη -μέσω του άρθρου που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες- κι όχι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας είναι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ίσως επειδή οι προσδοκίες από την πραγματική σύνοδο είναι χαμηλές, ίσως επειδή οι πιέσεις από τους “27” στην Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναμένονται μάλλον… λάιτ. Τουλάχιστον αυτό έχει καταλάβει η κυπριακή ηγεσία μετά τις επαφές του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με την καγκελάριο  Ά. Μέρκελ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναμένεται στις 15 του μηνός στην Αθήνα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος διείδε έναν… δισταγμό στην ευρωπαϊκή ηγεσία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και κάλεσε την Ευρώπη να περάσει στις πράξεις σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και να επιδείξει αποφασιστικότητα.

Πάντως, από τη σύνοδο των χωρών του Νότου, την ύπαρξη της οποίας ψιλοπεριφρονούσε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα εξαιρετικά σκληρό μήνυμα στην  Άγκυρα, η οποία έσπευσε να αντιδράσει με ενόχληση.

Ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο

O Εμ. Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία “δεν είναι πλέον εταίρος στην περιοχή”. Επειδή παρενόχλησε τη γαλλική φρεγάτα «Courbet», επειδή υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, επειδή κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και υποστήριξε ότι “ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο” από τον Ερντογάν.

Ο Μακρόν τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια Pax Mediterranea, η οποία “προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν, που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο”. Και μίλησε για κόκκινες γραμμές: “σεβασμό στην κυριαρχία κάθε κράτους – μέλους, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας”. Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση, η οποία όμως “δεν σημαίνει ούτε παθητικότητα ούτε αποδοχή”.

«Αποικιοκρατική αλαζονεία»

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οι δηλώσεις του Εμ. Μακρόν ήταν “αλαζονικές”: “Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε για ακόμη μια φορά αλαζονικές δηλώσεις με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό” αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους “ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης”.

Την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα έβαζε με τον “αλαζόνα” Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλούσε στο τηλέφωνο με τη Γερμανίδα ομόλογό του  Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και να εκφράσει την… πεποίθηση της Τουρκίας ότι τα προβλήματα λύνονται με διάλογο.

Μόρια: Οι εικόνες της κόλασης και τα ανακλαστικά της αλληλεγγύης

Οι φλόγες στη Μόρια ξύπνησαν ακαριαία τα ανακλαστικά της αλληλεγγύης στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη που δεν έχει προσβληθεί από τον ιό της προσφυγοφαγίας. Οι εικόνες της κόλασης λειτούργησαν καταλυτικά -όπως πέντε χρόνια νωρίτερα η εικόνα του πνιγμένου μικρού Αϊλάν- κι έδωσαν θάρρος στους πολιτικούς που δεν έκαναν καριέρα ως υπέρμαχοι της Ευρώπης – φρουρίου.

Μπορούμε να πάρουμε 100, 500, 1.000 ανθρώπους από τη Μόρια έλεγαν από το μεσημέρι της Τετάρτης δήμαρχοι, κοινοτάρχες και τοπικοί πρωθυπουργοί, ακόμη και δεξιοί, από τη Γερμανία, ενώ την προθυμία τους εξέφρασαν και πάλι Ισπανοί και Πορτογάλοι.

Όσο για τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει από κοινού με τη Γερμανία “μια συντονισμένη πρόταση” ώστε να υποδεχτούν κάποιους πρόσφυγες, ειδικότερα ανηλίκους, βάσει και των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει πάρει 26 ανήλικους πρόσφυγες -αριθμός που δεν… εντυπωσιάζει.

Πάντως ο Μακρόν, πριν από τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι “η Γαλλία και η Γερμανία θα δώσουν για άλλη μια φορά το ‘παρών’ της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», καθώς “πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”.