Ο Ράμα είναι πρώτα φίλος του Ερντογάν

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντυ Ράμα δεν κρύβει την «στρατηγική συνεργασία» της χώρας του με την Τουρκία και τον Ερντογάν, όπως φάνηκε και από την παρουσία του στο συνέδριο του Economist όπου μίλησε στο ίδιο πάνελ με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Ράμα αρνήθηκε   την ευθεία αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας του 2009 ακυρώθηκε κατόπιν παρέμβασης τρίτης δύναμης (σς της Τουρκίας) λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Συμπληρώνοντας όμως ότι η Αλβανία έχει στρατηγική συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία.
Είναι αυτός ο λόγος που ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει να προβάλλει προσκόμματα για να κλείσει η συμφωνία για την ΑΟΖ. «Μπορούμε να λύσουμε την διαφορά με την διαμεσολάβηση μιας τρίτης χώρας ή στο Δικαστήριο της Χάγης» είπε ο κ. Ράμα, δείχνοντας ότι δεν βιάζεται καθόλου να προκύψει συμφωνία. Και αυτό παρα το γεγονός ότι η Ελλάδα κρατά πάντα το «όπλο» της ψήφου στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της  Αλβανίας. Για την καθυστέρηση στο θέμα της συμφωνίας για την ΑΟΖ (η οποία προφανώς ικανοποιεί την Τουρκία) επικαλείται το Διεθνές Δικαστήριο έτσι  ώστε η Αθήνα να μην τον απειλεί με καταψήφιση στην ΕΕ. Υπάρχει όμως και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τα δικαιώματα της οποίας επίσης καταπατώνται από  τα Τίρανα.

Ο Ράμα  είναι πρώτα φίλος του Ερντογάν και το έδειξε αυτό και κατα την επίσκεψη του στην Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε στο συνέδριο του “Economist”