Χριστοδουλίδης: Δεν θα ανεχθούμε τις τουρκικές παρανομίες επειδή Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν διάλογο

Την ώρα που η Αθήνα ανακοινώνει, μετά από τη δίμηνη στρατιωτική πίεση που της άσκησε η Τουρκία, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών ξεκινούν ξανά… η Κύπρος σηκώνει το ανάστημα της και αντιστέκεται στον Ερντογάν και τους Ευρωπαίους φίλους του.

Σε νέα του δήλωση σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να επιμένει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παράλληλα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ .

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι  η Κύπρος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο και πρόσθεσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου επέλεξε την κλιμάκωση μερικές ημέρες πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας; Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ήταν η χαρακτηρισιτκή απάντηση του Κύπριου ΥΠ.ΕΞ.

Τι αποδεικνύεται;

Πως παρά το γεγονός ότι για την Αθήνα, η Κύπρος κείται μακράν… οι Κύπριοι έχουν αποφασίσει να πάνε τον Ερντογάν μέχρι τέλους.