Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση ο επικριτής του Ερντογάν, δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Βίαιη επίθεση από αγνώστους δέχθηκε χθες, έξω από το σπίτι του στην Στοκχόλμη ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάζ Μποζκούρτ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Ο πρώην διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας ZAMAN και σήμερα επικεφαλής της ερευνητικής ιστοσελίδας Nordic Monitor δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι και όλο του το σώμα από μια ομάδα τριών ανδρών, οι οποίοι του επιτέθηκαν λίγα μέτρα έξω από την πόρτα της οικίας του, στη σουηδική πρωτεύουσα.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία δημοσιεύει και φωτογραφία από τα τραύματα του Αμπντουλάχ Μποζκουρτ. Επισημαίνεται ότι ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να νοσηλεύεται, βρίσκεται όμως εκτός κάθε κινδύνου.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος έχει λάβει πολιτικό άσυλο και διαμένει στην πρωτεύουσα της Σουηδίας από το 2016, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει εξαπολύσει έναν ανεπανάληπτο κύκλο διώξεων εναντίον των τουρκικών ΜΜΕ, που ασκούν κριτική στον Ερντογάν.

Εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, η Realnews έχει δημοσιεύσει αρκετά ρεπορτάζ, τα οποία φιλοξενούν τα σχόλια του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Το 2017, ο έγκριτος δημοσιογράφος είχε δηλώσει, προφητικά, στη Realnews πως: «Ο Ερντογάν θέλει να φτάσει ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Ελλάδα», αποκαλύπτοντας μια επιθετική τακτική που εν τέλει εφαρμόστηκε από την Άγκυρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Έκτοτε, ο Μποζκούρτ έχει δεχθεί πλήθος απειλητικών μηνυμάτων, ενώ τον Ιούνιο του 2020, ο Τούρκος πολιτικός σχολιαστής, Τσεμ Κιουτσούκ, στον τηλεοπτικό σταθμό TGRT Haber, είχε μιλήσει ανοιχτά για το καθήκον της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, να δολοφονήσει Τούρκους δημοσιογράφος που ζουν στο εξωτερικό και ασκούν κριτική στον Ερντογάν.

Τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές Αρχές έχουν κλείσει περισσότερες από 200 εφημερίδες, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ειδησεογραφικά δίκτυα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι 173 Τούρκοι δημοσιογράφοι εκτίουν ποινή φυλάκισης στην Τουρκία, καταδικασμένοι για τρομοκρατία, ενώ άλλοι 168 έχουν αναγκαστεί να ζουν εξόριστοι, ώστε να αποφύγουν τις διώξεις.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας nordicmonitor.com

Πηγή: Real.gr, Του Αλέξανδρου Κόντη