«Air Force Two»: Το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Το ειδικά διαμορφωμένο Boeing 757 που θα μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τροχοδρομήσει στον διάδρομο 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία», αργά το βράδυ της Κυριακής ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το συγκεκριμένο Boeing φέρει τον κωδικό C-32, αν και τις περισσότερες φορές αποκαλείται “Air Force Two” καθώς συνήθως μεταφέρει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ή ακόμη και τον πρόεδρο, αν το αεροδρόμιο που επισκέπτεται δεν μπορεί να δεχθεί το “Air Force One”, δηλαδή το τζάμπο 747 που χρησιμοποιεί ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο διάδρομος 10/28 επεκτάθηκε κατά ένα χιλιόμετρο μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο με σκοπό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να είναι σε θέση να δεχθεί υπερατλαντικές πτήσεις. Παραδόθηκε προς χρήση πριν από μερικές μέρες και πράγματι μία από τις πρώτες πτήσεις που θα εξυπηρετήσει θα είναι υπερατλαντική καθώς ο κ. Πομπέο θα ξεκινήσει το ταξίδι του –σύμφωνα με πληροφορίες- από την Ουάσιγκτον.

Το βαμμένο στα χρώματα της προεδρίας των ΗΠΑ αεροσκάφος, το οποίο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της υπερδύναμης και φέρει την αστερόεσσα στο κάθετο πτερύγιό του, αναμένεται να σταθμεύσει σε κάποιο απόμερο σημείο του αεροδρομίου, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Προφανώς για λόγους ασφάλειας, δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες για την παραμονή του υψηλού αξιωματούχου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την προσγείωσή του, θα μεταβεί σε γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων, αμερικανικών συμφερόντων, η οποία αναπτύσσεται πλησίον του «Μακεδονία», όπου θα διανυκτερεύσει.

Στις 10:00 της Δευτέρας, αναμένεται να μεταβεί στο Διοικητήριο, όπου θα τον υποδεχθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Οι τρεις άντρες θα έχουν μία ολιγόλεπτη συνεργασία και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητήριο δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα ΜΜΕ, με εξαίρεση μία κάμερα της ΕΡΤ (χωρίς δημοσιογράφο) και έναν φωτογράφο του ΑΠΕ. Η απουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετά τη συνάντηση δεν θα γίνουν δηλώσεις, οι οποίες πιθανότατα παραπέμπονται για εκείνη του κ. Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του ψηφιακού κέντρου καινοτομίας του αμερικανικού κολοσσού «Pfizer» και έπειτα θα επισκεφτεί το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, υπάρχει ενδεχόμενο να μεταβεί και στο χώρο όπου έχει προγραμματιστεί η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπου θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επίσκεψης και στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Πομπέο θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως και να έχει, η ολιγόωρη παραμονή του στην πόλη έχει σημάνει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία. Οι συσκέψεις στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι συνεχείς προκειμένου να παρασχεθεί η ύψιστη ασφάλεια και προστασία στον αμερικανικό αξιωματούχο, ενώ το σχέδιο καταρτίζεται σε συνεργασία με τις αρχές των Η.Π.Α.

Θεωρείται σίγουρο ότι κατά τις μετακινήσεις του κ. Πομπέο, θα «νεκρώνουν» ολόκληρες γειτονιές, ενώ σίγουρη θεωρείται η απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων σε μεγάλη απόσταση από το Διοικητήριο από μεθαύριο έως αργά το απόγευμα της Δευτέρας.