Debate τσίρκο των δυο γηραιότερων υποψηφίων

Οι εκλογές της 3ης Νοέμβρη   και ο ρόλος  των δικαστών

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Φάνηκε με το καλημέρα πια είναι η πολιτική κατάσταση της Αμερικής, από το  πρώτο προεκλογικό debate μεταξύ Τράμπ και Μπάιντεν. Με υβριστικές εκφράσεις, προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς, με συνεχείς διακοπές (κυρίως από τον Τράμπ), με ατάκες- συνθήματα χωρίς συνέπεια και συνέχεια, οι δυο γηραιότεροι υποψήφιοι Πρόεδροι στην ιστορία των ΗΠΑ, (74 και 78 ετών) έδειξαν ότι η πολιτική έχει ηττηθεί. Ο Τράμπ κατηγόρησε τον Μπάϊντεν «μαριονέτα των κομμουνιστών» (εννοώντας την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος) και ο Μπάϊντεν τον Τράμπ για το «κανίς του Πούτιν». Ίσως ήταν οι πιο πολιτικές τοποθετήσεις, αφού κανείς δεν στάθηκε στα θέματα  για τα οποία υποτίθεται ότι θα συζητούσαν , την οικονομία, τον κορονοϊό, την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ακόμα και ο πιο ήρεμος Μπάϊντεν δεν κατάφερε να αποφύγει εκφράσεις όπως «κλόουν» ή «βούλωσε το».

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η προτροπή του Τράμπ προς τα υπερήφανα παιδιά της άκρας δεξιάς: «Έστε έτοιμοι…το «όπλο παρα πόδας» (STAND BACK AND STAND BY). Αρνούμενος να σχολιάσει τη αστυνομική αυθαιρεσία ή  την ένοπλη βία στους δρόμους της Αμερικής.
Είναι μια επικίνδυνη προτροπή, είναι ένα επικίνδυνο κάλεσμα, ειδικά αν αμφισβητηθεί ένα οριακό εκλογικό αποτέλεσμα. Και είναι μια επικίνδυνη ένδειξη για το ποια θα είναι η πολιτική Τράμπ αν εκλεγεί για δεύτερη φορά.  

Η Αμερική θα έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Τράμπ και χθες μίλησε για «νοθεία» των Δημοκρατικών λόγω της επιστολικής ψήφου, δείχνοντας ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αν ηττηθεί. Δεν δίστασε να αναφερθεί στον ρόλο της Δικαιοσύνης ως εργαλείο πολιτικής, λέγοντας «διόρισα 300 ομοσπονδιακούς δικαστές και τρεις στο Ανώτατο Δικαστήριο». Αυτή η εικόνα εξηγεί εν μέρει και την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στον πλανήτη η αμερικανική πολιτική. Είναι μια εξήγηση και γιατί κανείς δεν ενοχλεί τον  Ερντογάν….

Ντόναλντ Τράμπ: Δεν φεύγω, δεν φεύγω από τον Λευκό Οίκο

 «Θα εμποδίσουμε την επιστολική ψήφο» δηλώνει το Ντόναλντ Τράμπ, προειδοποιώντας ότι θα επιδιώξει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου. Που σημαίνει ότι θα ζητήσει να μην καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι ή όποιες φτάσουν μετά το κλείσιμο της κάλπης να μην συνυπολογιστούν. Ειδικά λόγω κορονοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι θα επιλέξουν να ψηφίσουν δια επιστολής (όπως ο νόμος επιτρέπει και όπως γίνεται στις ΗΠΑ) αντί να στηθούν στην ουρά μπροστά στις κάλπες.

Ο Ντ. Τράμπ είναι έτοιμος να αλλοιώσει τους νόμους δημιουργώντας πλέον πρόβλημα στην ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Είναι ο Πρόεδρος που δημιουργεί πλέον την μία κρίση μετά την  άλλη.  Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τράμπ σε ότι αφορά την πανδημία, δίχασε την Αμερική, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τον κορονοϊό.  Σ αυτήν την κρίση προστέθηκε η αστυνομική βία κατά των μαύρων, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν». Νέος διχασμός, νέα κρίση. Η αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας είναι το επιστέγασμα, γιατί πλέον δημιουργεί μια κρίση πολιτεύματος, κρίση δημοκρατίας.

Οι δικαστές

Πως θα εμποδίσει  την επιστολική ψήφο ο Τράμπ; Ελπίζει στους δικαστές. Πριν από λίγες μέρες , πέθανε η 87χρονη εμβληματική δικαστής (μέλος του 9μελούς Ανώτατου Δικαστηρίου)  Ρουθ Μπέϊντερ Γκίνσμπεργκ. Ήταν ιστορική φυσιογνωμία της νομικής ζωής στις ΗΠΑ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και μειονοτήτων, της προστασίας του περιβάλλοντος κα. Η Γκίνσμπεργκ δήλωνε μήνες πριν ότι «Η πιο ένθερμη επιθυμία μου είναι να μην αντικατασταθώ, έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος». Με την Γκίνσμπεργκ το Ανώτατο Δικαστήριο απαρτιζόταν από πέντε συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους. Ο Τράμπ διόρισε αμέσως (αν και σε προεκλογική περίοδο) την εκλεκτή του , συντηρητική δικαστή,  Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ,  ως το 9ο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε ένα συσχετισμό 6-3 υπερ των συντηρητικών απόψεων. Έχει σημασία γιατί ο Τράμπ θα αρνηθεί την καταμέτρηση των ψήφων μέσω επιστολών , θα αμφισβητήσει δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα και  τελικός κριτής θα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.  Άρα η αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου ή η διακοπή της καταμέτρησης,  μπορεί και να περάσει.