Μητσοτάκης σε Τουρκία: Ας επιλέξει διάλογο ή κυρώσεις – Δεν θα γίνει ανεκτή η προκλητικότητα

«Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουρργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ένα είναι βέβαιο: η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα». 

Μπορέλ: «Καθοριστικό σταυροδρόμι σε σχέση με την Τουρκία»

Την ελπίδα οι ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφορές που υπάρχουν γύρω από το πακέτο κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για σημαντικές συζητήσεις, και για «καθοριστικό σταυροδρόμι σε σχέση με την Τουρκία καθώς θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη μελλοντική μας σχέση, να αποφύγουμε την κλιμάκωση της διαφοράς για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και να λάβουμε υπόψιν τη σχέση μας από πολλές οπτικές».

Όπως είπε “η καθοδήγηση των ηγετών θα είναι καθοριστική ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε μια συνεκτική προσέγγιση στη σχέση μας με την Τουρκία».

Μακρόν: Διάλογο για την Τουρκία με πραγματισμό και αποφασιστικότητα

Για ξεκάθαρη και άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να εκφράσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών μελών της ΕΕ από την Τουρκία, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ. Μακρόν.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για διάλογο για την Τουρκία με πραγματισμό και αποφασιστικότητα σε σχέση με την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Ντερ Λάιεν για Τουρκία: Θέλουμε αποκλιμάκωση

Κατά την αφιξή της στο χώρο του Συμβουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν σημέιωσε ότι: «θα συζητήσουμε για την Τουρκία, είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Όπως είπε «σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας υπάρχουν δύο δυνατότητες: ή οι εντάσεις θα αυξάνονται, κάτι που δε θέλουμε, ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα κινηθούμε προς μια παραγωγική σχέση, αυτό θέλουμε, όμως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ».

Σαρλ Μισέλ: Πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι

«Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα και αυτά θα συζητηθούν σήμερα», τόνισε η Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του του στο χώρο του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου,  «θέλουμε σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα, στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούμε μια θετική ατζέντα και θα διαβουλευθούμε για να αποφασίσουμε επί της στάσης της ΕΕ».

Συνάντηση με Ντερ Λάιεν και Μισέλ

Συνάντηση με την  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Ευτυχής για τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, δήλωσε η Πρόεδρος τη Κομισιόν. Η ίδια έκανε λόγο για θετική συζήτηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, για το σχέδιο ανάκαμψης, το μεταναστευτικό, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία Σύνοδο που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ, συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.