Με παρέμβαση Μητσοτάκη, ο Τασούλας μπλόκαρε τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή – Δεν θα αναλάβει υπηρεσία

Δεν θα προχωρήσει ο διορισμός στη Βουλή της πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου.

Υπήρξε έντονη αντίδραση από το Μαξίμου και παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την δημοσιοποίηση του διορισμού της και έτσι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν θα υπογράψει το έγγραφο για να αναλάβει τα καθήκοντα της.

Τασούλας: Θα επανεξεταστεί ο διορισμός

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Δείτε την απόφαση για τον διορισμό

Ο διορισμός έρχεται λίγες ημέρες πριν από την απόφαση στη δίκη για την εγκληματική δράση στελεχών της Χρυσής Αυγής.

“Με την υπ΄ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ΄ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, Α΄ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως ισχύει. (Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής:10752/7312/24-9-2020). (Αριθμ. βεβ. εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 4582124115/23-09-2020)” αναφέρει η απόφαση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ, αρ. φύλλου 811).

Ο διορισμός της προβλέπεται από τον κανονισμό της βουλής, που δίνει το δικαίωμα στους πρώην προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων να έχουν μετακλητούς στο γραφείο τους, ωστόσο ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης είναι εύλογο να προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε απομακρύνει στα μέσα Σεπτεμβρίου τον μετακλητό που απασχολούσε και ζήτησε να διοριστεί στην ίδια θέση η σύζυγός του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής ζήτησε και γραφείο στο κοινοβούλιο, κάτι που όμως που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό και απορρίφθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Προκαλεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη»

Τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής να εξηγήσει την απόφασή του.

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.