Παράταση των μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων προς τα τέλη Οκτωβρίου

«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός», επεσήμανε. «Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται» σχολίασε. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.

«Κάθε εστία υπερμετάδοσης έχει χαρακτηριστικά που αξιολογούνται. Η προσπάθεια που γίνεται είναι καθολική. Ας κάνουμε υπομονή με τα μέτρα στην Αττική. Τα αποτελέσματα για να τα αξιολογήσουμε χρειάζεται να περάσουν 15 μέρες. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα», ανέφερε.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει παντού έναν αστυνομικό. Δεν μπορούν αυτοί που διαμαρτύρονται να κλείνουν το μάτι σε συγκεντρώσεις 3.000 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε.

Γηροκομείο Αγίου Παντελεήμονα

Για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στον ιό. Ταυτόχρονα υπάρχει αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο με εξαίρεση το προσωπικό. Τέλος, ο ΕΟΔΥ κάνει καθημερινά τεστ.

Κύθνος

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο:

Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).

Μαγιορκίνης: Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων προς τα τέλη Οκτωβρίου

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έκρουσε στη σημερινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το δεύτερο κύμα του ιού εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας που θα επηρεάζεται σταδιακά από την πτώση της θερμοκρασίας», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη, είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτωβρίου».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 νέα κρούσματα κορωνοϊου στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.