Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για τα ελληνοτουρκικά

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να περιοριστεί η καχυποψία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ειδικότερα, μετά την σημερινή του συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Μελβούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακάρ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένεται αύριο να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη αυτή έχει ως βασικό στόχο την επίτευξη της διατήρησης της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που αποτελεί και τη βασική προτεραιότητά του ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του από στελέχη της κυβέρνησης, όταν αποκάλυψε τις συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ, ακόμα και ότι δεν φέρεται ισότιμα μεταξύ των δυο χωρών, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Άλλωστε, αποδείχτηκε στην πράξη, ότι ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έλεγε την αλήθεια, που εκείνη τη χρονική στιγμή η Αθήνα ήθελε να αποκρύψει!

Επιπλέον, σήμερα, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, διεξάγεται ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας.

Εκτός απροόπτου, την Τετάρτη, στο περιθώριο ενός Φόρουμ στην Μπρατισλάβα, θα διεξαχθεί το τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου, το πρώτο μετά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. Από τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, εφόσον διεξαχθεί, εκτιμάται πως θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, ενώ θα αποτελεί και ένα βήμα για την επικείμενη επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη, τέλος, θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να βραβευτεί από το ίδρυμα «Θεοφανώ» με το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που θα απονέμεται κάθε έτος σε μια προσωπικότητα που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συμπρωτεύουσα θα βρεθούν για την εκδήλωση και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.