Ιω. Κασουλίδης: Μόνο με διαπραγματεύσεις θα αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου

Μόνο με τις διαπραγματεύσεις θα αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου, λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή Κύπρου» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θα έθετε προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Εκφράζει ανακούφιση για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και σημειώνει πως με τις κυρώσεις δεν θα ίδρωνε το αφτί της Τουρκίας. Όπως εξηγεί πρέπει να αποφεύγονται οι δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες σε αναγκάζουν στη συνέχεια να δώσεις εξηγήσεις και οι όποιες κινήσεις να γίνονται διά της διπλωματικής οδού. 

«Η Τουρκία» σημειώνει «θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και θα έχει πιο σκληρές θέσεις από ό,τι στο παρελθόν. Όμως, αν παραμείνουμε στην αποδοχή όχι α λα καρτ και των 6 σημείων Γκουτιέρες τότε πιστεύω πως θα αποτελέσει ικανοποιητικό άξονα».

– Πώς ερμηνεύετε την κίνηση της Άγκυρας να εξαγγείλει άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη πόλη; Αποτελεί το πρώτο βήμα του εποικισμού της Αμμοχώστου ή μπορούν πλέον να ληφθούν μέτρα αποτροπής; Υπάρχει περιθώριο επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών μετά και από αυτή την κίνηση;

– Η πρόκληση είναι φυσικά σοβαρή. Όμως μην πέσουμε στη παγίδα της Τουρκίας και αρνηθούμε τις συνομιλίες. Εκεί που τώρα κατηγορείται η Τουρκία να μας φορτωθεί η ευθύνη για μη προσέλευση στις συνομιλίες. Εξάλλου ποιον τιμωρούμε; Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν πολύ σοφή. Η Τουρκία έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για εποικισμό των Βαρωσίων. Θα το εφαρμόσει ούτως ή άλλως, αν η εκκρεμότητα χωρίς συνομιλίες συνεχιστεί. Επέλεξε αυτή την ώρα να το κάνει για να βοηθήσει τον εκλεκτό της κ. Τατάρ. Οι Τ/κ έχουν τον τελευταίο λόγο σήμερα στις εκλογές. Θα δουλέψει υπέρ του Τατάρ ή θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ερντογάν; Για εμένα το διακυβευμένα αυτών των εκλογών είναι η χειραφέτηση της τ/κ κοινότητας ή η ποδηγέτησή της από την Τουρκία; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρακαμφθεί η εξαγγελία και στη συνέχεια ο εποικισμός, είναι ή έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η προσήλωση στα έξι σημεία Γκουτιέρες.