Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα για να δοκιμάσει τους ρωσικούς S-400 (video)

Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα όπου επρόκειτο να προχωρήσει σε δοκιμές των ρωσικών S-400, μετέδωσε το Reuters, σημειώνοντας ότι διαθέτει και βίντεο. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπήρξαν βίντεο από την περιοχή στα οποία απεικονίζεται ο καπνός από τον πύραυλο. Το βίντεο που διαθέτει το Reuters, και έχει ληφθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Σινώπης, δείχνει μια λεπτή στήλη καπνού να ανέρχεται ψηλά προς τον ουρανό.

Τουρκικό ΜΜΕ (Haber Turk) ανέφερε ότι πρόκειται για την επίσημη εκκίνηση των δοκιμών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μετέδιδαν την είδηση.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Αμύνης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί τις πυραυλικές δοκιμές.

Στο Twitter αναρτήθηκε σε πολλούς τουρκικούς λογαριασμούς το παρακάτω βίντεο:

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι S-400 μετακινήθηκαν στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημείο τριβής

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας έρχεται την ώρα στις Βρυξέλλες εξελισσόταν η Σύνοδος Κορυφής.
Σήμερα Παρασκευή είχε μπει, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ημερήσια διάταξη η τουρκική προκλητικότητα.

H EE κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά, τονίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Ειδικότερα, σημειώνεται: «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».