Η αλλαγή στάσης της Μόσχας για τα 12 ν.μ

Ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος με ανακοίνωση του χαιρετίζει την θετική στάση της Μόσχας σε ότι αφορά την ελληνοτουρκική διαφορά , ειδικά δε για το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει: «Ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος συμμερίζεται την ικανοποίηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για την από 15/10/2020 Δήλωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα. Με αυτήν υπενθυμίζεται η θέση αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) «προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ρητά διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή «αφορά και στη Μεσόγειο».

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η χώρα προσεκτικά και εντατικά κινητοποιείται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και απειλής, η Δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία του ελληνορωσικού διαλόγου, καθώς και της αναβάθμισης της παραδοσιακής διμερούς συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης και του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Τις προσδοκίες αυτές ασφαλώς θα αναθερμάνει και θα ενισχύσει η επικειμένη επίσημη επίσκεψη, την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέϊ Λαβρώφ».

Να επισημάνουμε με την ευκαιρία ότι πρόκειται για μια αλλαγή στη θέση της Ρωσίας, η οποία επι δεκαετίας δεν στήριζε ανοικτά το ελληνικό δικαίωμα, προκειμένου να μην υπάρχουν προσκόμματα σε ότι αφορά την διέλευση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού από το Αιγαίο.