Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με 17.000 τζιχαντιστές

Την ώρα που η Τουρκία είναι σε οικονομική πίεση ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μένει μόνο στα μέτωπα που έχει ήδη ανοίξει αλλά έχει στα χέρια του και 17.000 τζιχαντιστές απειλώντας την Ευρώπη όπως αποκαλύπτει η Realnews.

Ο πόλεμος που έχει ανοίξει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουελ Μακρόν με φόντο το Ισλάμ μόνο τυχαίο δεν είναι. Όπως τυχαία δεν ήταν και η αναφορά του του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που χαρακτήρισε «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» την Τουρκία στην συνάντηση που είχε είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Νικος Δένδιας. Και συνέχισε «εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».

Σύμφωνα με την realnews η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα είχε στείλει 15.000 με 17.000 τζιχαντιστες στην Λιβύη από την Συρία. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί ο Ερντογάν αφού λίγο πριν ξεσπάσει το μέτωπο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ άλλους 1.000 με 1.500 τζιχαντιστές στην συγκεκριμένη περιοχή από την Λιβύη.

«Υπάρχει τουρκική παρέμβαση, υπάρχει μάλιστα και μεταφορά τζιχαντιστών μαχητών από τη Συρία και από τη Λιβύη στον νότιο Καύκασο» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αρμενία.

Ο Νίκος Δένδιας αναδεικνύει την ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις σε μια περίοδο που ο κίνδυνος της ισλαμικής τρομοκρατίας φαίνεται να αναβιώνει και ο Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει με τις δηλώσεις του που έχουν ως βάση το Ισλάμ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας εδώ και καιρό έχει τονίσει στους ομολόγους του το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία. Όχι μόνο με το Όρους Ρέιτς στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μεταναστευτικό αλλά ακόμα και με την εργαλειοποίηση των τζιχαντιστων και την αξιοποίηση τους σε διαφορά μέτωπα ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει.

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές ως βραχίονες εκβιασμού για να πετύχει τους στόχους της, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το βασικό ερώτημα είναι που θα πάνε οι περίπου 15.000 τζιχαντιστες που έχουν απομείνει στη Λιβύη μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε. Η συμφωνία προβλέπει πως το επόμενο τρίμηνο είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από την χώρα.

Θα επιστρέψουν πίσω στην Συρία ή η Τουρκία θα τους μεταφέρει και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τους στόχους της.