Πάλι λουκέτο στη χώρα – Οι ανακοινώσεις για το νέο lockdown στις 12:00 από τον πρωθυπουργό

Προς γενικό lockdown μέχρι το τέλος του μηνός –με έναρξη το Σάββατο στις 6 το πρωί– οδεύει όλη η χώρα και όχι μόνο η Αττική.

Αυτή ήταν χθες η επίσημη εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Για αυτό οι ειδικοί ανέφεραν «πως δεν μπορούμε να περιμένουμε και να εκτιμηθεί η πορεία του ιού σε δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς».

Στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των λοιμωξιολόγων τέθηκαν επί τάπητος όλα τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας, με πρώτο από όλα την ασφυκτική πλέον πίεση του συστήματος υγείας.

Παρά το γεγονός πως η Αττική «ακόμα αντέχει», παρουσιάζοντας ωστόσο και αυτή ραγδαία επιδείνωση, οι ειδικοί προτείνουν γενικό λουκέτο για 15 ημέρες ώστε να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι απλά στα όριά της, αλλά αντιμετωπίζει κίνδυνο «ιταλοποίησης» του περασμένου Μαρτίου.

Συνεπώς, ήδη το σύστημα υγείας της Αθήνας πιέζεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η παραμικρή αύξηση στην Αττική, που αναμενόταν ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες, να λειτουργούσε ως ντόμινο και το σύστημα υγείας να κατέρρεε, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη χώρα.

Το lockdown συνεπάγεται την επιστροφή των sms, το κλείσιμο του λιανεμπορίου, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, με τις τελικές του αποφάσεις να τις ανακοινώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από κοινού με τον κ. Σωτ. Τσιόδρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε επίσης, ότι χθες Πέμπτη, η κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown προκειμένου να ελεγχθεί το β’ κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, η απόφαση λήφθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Υγείας κ. Στ. Κυριακίδου και την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon.

Μία αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει lockdown μόνο στην Αττική που θα συνοδευόταν βεβαίως από απαγόρευση μετακίνησης από και προς τον νομό, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ενόψει του Σαββατοκύριακου και να γλιτώσουμε φαινόμενα τύπου Σερρών, όπου μεταφερόταν ολόκληρη η Θεσσαλονίκη. Το σενάριο δεν προκρίθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως θα στείλει λάθος μήνυμα στις περιοχές που δεν θα μπουν σε lockdown, όπου επίσης τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκθετική αύξηση. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος είναι όλη κίτρινη, άρα εάν δεν υπάρξει γενικό lockdown τα εστιατόρια θα λειτουργούσαν κανονικά, ενώ θα επιτρεπόταν και η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που εντός των επόμενων ημερών είναι βέβαιο πως θα δημιουργούσε και εκεί ζήτημα, μετακυλίοντας το πρόβλημα πάλι προς το κεντρικό σύστημα υγείας, στην Αθήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένας «πιο κανονικός Δεκέμβριος». Ο Νοέμβριος στατιστικά είναι ο χειρότερος μήνας για την κίνηση στην αγορά όλο το έτος ακόμα και προ κορωνοϊού. Συνεπώς κρίθηκε πιο «ανώδυνο» για τους επαγγελματίες να μπει τώρα ένα σκληρό λουκέτο, ώστε να υπάρξει «μίνι» επιστροφή στην κανονικότητα τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις πάντως των ειδικών είναι πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πάμε με μέτρα που θα έχουν τη μορφή ακορντεόν. Μία θα χαλαρώνουν και μία θα σκληραίνουν, ώστε να βγούμε σε κάποιο ξέφωτο από την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Επανέρχονται τα SMS στο 13033

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξειδικευθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να έχουν μερικές ουσιαστικές διαφορές από την καραντίνα που είχε μπει η χώρα τον Μάρτιο με το α’ κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι διαφορές αυτές αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, αλλά και στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων καθώς η πρότασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι θα πρέπει να κλείσουν μόνο τα λύκεια και τα γυμνάσια.

Όπως και τον Μάρτιο, το λιανεμπόριο θα κλείσει και ανοικτά θα παραμείνουν μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Για τις μετακινήσεις με ΙΧ θα προβλέπεται μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Τις υπόλοιπες ώρες οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων στο 13033.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και ημέρες θα γίνεται με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές :

– Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).

– Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

– Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα

-Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

– Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.