Ακάρ: Χρήση των S-400 όπως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτείνει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας.

Σημείωσε επίσης ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 με τον ίδιο τρόπο που τα συστήματα S-300 χρησιμοποιούνται από ορισμένα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Ακάρ σημείωσε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε αποφασιστικά στις προσπάθειες φυλάκισης της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος και στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο».

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δικαιολογήσει την αγορά του ρωσικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως «και η Ελλάδα διαθέτει S-300, δεν κάνει μόνο δοκιμές, τα χρησιμοποιεί. Τους λένε κάτι οι ΗΠΑ; Τους ρωτάνε κάτι; Όχι! Αυτοί οι κύριοι φαίνεται πως ενοχλήθηκαν επειδή είναι ένα οπλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας».