Στις 12:00 οι ανακοινώσεις: Κλείνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία

Στις 12.00 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η απόφαση για το μέλλον των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, στη σκιά της έκρηξης κρουσμάτων, η οποία έχει καταγραφεί το τελευταίο 48ωρο.

Εισήγηση για κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών έκανε χθες, η επιτροπή των ειδικών, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.

Χθες, άλλωστε, διεξήχθη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή και της αρμόδιας υπουργού, Νίκη Κεραμέως.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει εξαιρετικά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Άγνωστο όμως, παραμένει το τι ακριβώς θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία της υπόλοιπης χώρας, καθώς ειδικοί και υπουργείο σταθμίζουν τα αρνητικά και τα θετικά των δύο εναλλακτικών επιλογών.

Πληροφορίες από νωρίς χθες Παρασκευή, έκαναν λόγο για κλείσιμο των δημοτικών σ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη ή την Αττική.

Οι σημερινές ανακοινώσεις θα γίνουν από την κ. Κεραμέως, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας και Τάκης Θεοδωρικάκος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.
Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπούΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως αν χρειασθεί να κλείσουν, η κυβέρνηση θα το κάνει. Αρχικά η επιτροπή συζητούσε να κλείσουν τα δημοτικά σε βεβαρυμμένες μόνο περιοχές , ωστόσο ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξαν στην εισήγηση για κλειστά δημοτικά σε όλη τη χώρα.

To κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.

Πως θα γίνει η εξ αποστάσεως στα δημοτικά

1. Εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων

2. Τηλεκπαίδευση

Η υπουργός έχει πει ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ συνδέσεις μαθητών και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού, δίνει σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται επίσης συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού του παιδιού.