ΣτΕ: Συνταγματική η απαγόρευση συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο – Απορρίφθηκε αίτημα Βαρουφάκη

Απέρριψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, περί απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει της αυριανής επέτειου του Πολυτεχνείου, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαιρη Σαρπ.

Συνεπώς, θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν το πρωί αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής ενώ υπέβαλλαν και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

ΜέΡΑ25: «Νίκη» η μεγάλη δυσκολία της προέδρου του ΣτΕ να αποφανθεί

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Πρόεδρος του δυσκολεύτηκε αρκετά όλη την μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής -μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης-, εν τέλει αποφάσισε πως επί της αρχής -στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό – μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης.

Ευελπιστούμε πραγματικά ότι θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.