Γιατί ο Πούτιν έγινε… Τούρκος και πώς οι Αμερικανοί πιέζουν Μόσχα και Άγκυρα μέσω Ελλάδας

Ο ξαφνικός έρωτας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ερντογάν δεν έχει σχέση μόνο με τα πυραυλικά συστήματα S-400 που κατάφερε να προμηθεύσει η Μόσχα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Για να φτάσει σε σημείο ο Πρόεδρος της Ρωσίας να εγκωμιάζει δημόσια τον Ερντογάν ότι είναι… ηγέτης που κρατάει το λόγο του και να δικαιολογήσει την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι σοβαρότερο συμβαίνει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε… Τούρκος γιατί εκτιμά ότι η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανατρέπει τα σχέδια της Μόσχας για τα Βαλκάνια. Η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή μια σειρά από κινήσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ειδικότερα:

Πρώτον: Την ανάπτυξη από τους Αμερικανούς του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια.

Δεύτερον: Την απόφαση για κατασκευή ενεργειακού αγωγού από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Βουκουρέστι, για να αποκτήσουν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

Τρίτον: Τα σχέδια των Αμερικανών για δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη για τις ανάγκες του 6ου Στόλου.

Τέταρτον: Το ενδιαφέρον της αμερικανικής βάσης στη Σούδα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Οι Αμερικανοί μέσω της Ελλάδας δημιουργούν μια σφαίρα επιρροής στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα πιέζουν την Τουρκία με στόχο να ακυρώσει τις συμφωνίες με τη Μόσχα.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συζητήθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης της βάσης της Σούδας προκειμένου οι Αμερικανοί να είναι έτοιμοι να μεταφέρουν ζωτικές δραστηριότητες από τη βάση του Ιντζιρλίκ.

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί μεταφέρουν τους πυραύλους με τις πυρηνικές κεφαλές από το Ιντζιρλίκ στη Σούδα, τότε η Τουρκία παύει να έχει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και τα χτυπήματα που θα δεχθεί μπορεί να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

Γι’ αυτό άλλωστε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρομοιάζουν την Τουρκία με το Ιράν.