Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: «Φίλε μου Μεβλούτ… δεν αφήνετε τις απειλές;»

Απάντηση στις προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε ανάρτησή του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε προς τον Τούρκο ομόλογό του την ελπίδα η Άγκυρα «να εγκαταλείψει τις απειλές για πόλεμο κατά της Ελλάδας, να γίνει πιο ευρωπαϊκή και λιγότερο νεο-οθωμανική και να απέχει από προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες» -ήτοι, τα τρία «Α», όπως γράφει χαρακτηριστικά, στην αγγλική γλώσσα («abandon», «aspire», «abstain»).

Κλείνοντας, δε, φρόντισε να «υπενθυμίσει» στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η μόνη βάση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Τελευταίο επεισόδιο της προκλητικής συμπεριφοράς του Τσαβούσογλου και αφορμή για την ανάρτηση-απάντηση Πέτσα υπήρξε μία ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία καλεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ να «σταματήσει να ζητά βοήθεια από άλλους, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια, λέγοντας πως «θέλει να του δώσει μία φιλική συμβουλή». Εύχεται μάλιστα το 2021 να είναι η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

Δένδιας: Δεν θα γίνει δεκτή η διεύρυνση ατζέντας που επιθυμεί η Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πάντως, πως ο Νίκος Δένδιας, την Κυριακή με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πιθανότητα επανέναρξης του διμερούς διαλόγου πως «η Αθήνα αναμένει μία ημερομηνία από την Τουρκία αλλά η τελευταία θέλει μάλλον να είναι σίγουρη ότι δεν θα εισπράξει μία άρνηση». Αυτή δεν θα υπάρξει, ξεκαθαρίζει ο κ. Δένδιας «εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο, το Ορούτς Ρέις “δεν κόβει βόλτες” και θα έχουμε μία σταθερότητα, όχι κινήσεις τακτικής».

Με τη συνεχή επίκληση του αιτήματος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί εκ των προτέρων διεύρυνση της ατζέντας. «Αυτό δεν θα γίνει δεκτό» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και υπογραμμίζει ότι καμία τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα.