Χριστούγεννα: 5.000 αστυνομικοί με ελέγχους και μπλόκα

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από χθες το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που στοχεύει να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο.

Για τον λόγο αυτό περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο «επιτήρησης» της εορταστικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μπλόκα στα διόδια, σε κομβικά σημεία και στις εισόδους- εξόδους από την πόλη και τον νομό. Έλεγχοι επίσης προβλέπονται σε σταθμούς λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ακόμα και σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σχολιάζοντας χθες το συνωστισμό που παρατηρήθηκε στους δρόμους κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Νίκος Σύψας ανέφερε ότι «παρόμοιες εικόνες είδαμε και στο Λονδίνο και στο Παρίσι και αμέσως μετά οδηγήθηκαν σε lockdown».

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να επικρατήσει αυτές τις γιορτές είναι η αυτοσυγκράτηση, διότι θα ήταν κρίμα, όπως είπε, όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται τόσο καιρό, να πάει χαμένη.

Για το λόγο αυτό, με μια διπλή σύσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή χθες το πλάνο ενεργειών για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού το εορταστικό αυτό τριήμερο, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η παραμικρή χαλάρωση, θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό για την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Πυρήνας της επισταμένης επιδημιολογικής επιτήρησης αποτελούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00, οι οποίοι ήταν κάτι περισσότερο από αισθητοί χθες την πρώτη ημέρα διεξαγωγής τους.

Εξάλλου, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί με επίγεια και εναέρια μέσα (drones) συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων, ενώ μπλόκα ελέγχου έχουν στηθεί στα:

· διόδια

· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,

· εισόδους-εξόδους των πόλεων,

· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες

· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Την ίδια ώρα, η έντονη κίνηση στις οδικές αρτηρίες τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, καθώς ελλοχεύει σταθερά ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος, στις αρχές του νέου έτους.

Άλλωστε, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στον Βόρειο και ιδίως στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών, όπως επιβεβαιώθηκε και από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων χθες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στο κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη, 72 κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες μόνο στο κέντρο της Αθήνας, καθιστώντας επιβεβλημένη την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας στο πλέον πολυσύχναστο τμήμα της πόλης. Συγκεκριμένα, σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα:

· επιτρέπεται το ρεβεγιόν -κατά προτίμηση τις μεσημεριανές ώρες- με παρόντα έως και 9 άτομα και από δύο διαφορετικές οικογένειες

· για την μετάβαση στο ρεβεγιόν/τραπέζι, απαιτείται γραπτό μήνυμα (sms) στο 13033 και με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση), το οποίο είναι αποδεκτό μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε εκκινεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης, απαιτούνται δύο μηνύματα κατά άτομο, ένα για την μετάβαση και ένα κατά την αποχώρηση από το συγγενικό /φιλικό σπίτι, όσον αφορά στο ρεβεγιόν.

· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

Πώς θα γίνουν οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις

Μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τις μετακινήσεις σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα κάνουν χρήση του κωδικού «6».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία ή επαγγελματικούς λόγους.

Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Θεία Λειτουργία με περιορισμούς 

Στο μεταξύ με αυστηρά μέτρα πραγματοποιείται σήμερα η Θεία Λειτουργία παρουσία πιστών στις εκκλησίες της χώρας. Η εκτέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες παρουσία πιστών προβλέπεται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.  Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό «6».

Ποιες μέρες αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Την αναστολή της λειτουργίας των εστιατορίων που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά τις ημερομηνίες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2021, έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service).

«Στο κόκκινο» Κοζάνη και Δυτική Αττική

Ήδη, η χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου χτύπησε ένα ισχυρό καμπανάκι για το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, πανελλαδικής εμβέλειας αυτή τη φορά, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Η απόφαση παράτασης των μέτρων στις περιοχές αυτές λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου υπήρξε ομόφωνη, καθώς όλα τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών εκτίμησαν πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός. Αιτιολογώντας την απόφαση, ο Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως «παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ στην περιοχή της Μάνδρας υπήρξε οριακή πτώση, αλλά με υψηλότερη νοσηρότητα λόγω υψηλότερης μέσης ηλικίας». «Συνολικά ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην ευρύτερη Δυτική Αττική παρέμεινε σταθερός, ενώ ο δείκτης Rt δεν έχει υποχωρήσει κάτω του 1. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή απαιτεί χρονική παράταση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συναγερμός στις Θεσπιές

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων έχουν τεθεί από χθες και οι Θεσπιές Βοιωτίας, καθώς σε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ)

Με τα έκτακτα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κρίνει αν θα πρέπει να επεκταθούν και άλλο οι περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, «ας περάσουμε αυτές τις γιορτές με περιορισμούς, αλλά με αυτούς που αγαπάμε. Κυρίως, όμως, ας νοιαστούμε, ας φροντίσουμε, ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλον» επανέλαβε και χθες στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως «έτσι θα αφήσουμε πίσω μας μια χρονιά που έμοιαζε με βαρύ χειμώνα, για να ανοίξουμε έναν καινούριο δρόμο, με δύναμη, με ασφάλεια, με αισιοδοξία και, πάνω απ’ όλα, με υγεία για όλους μας».