Χρ. Σταϊκούρας: Θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. τα φετινά μέτρα στήριξης της οικονομίας

Οι πόροι που θα διατεθούν φέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προυπολογιστεί.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 ο υπουργός οικονομικών προανήγγειλε ένα νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν φέτος θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ ευρώ  που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, κάτι που κρίνεται αναγκαίο καθώς επεκτείνονται οι παρενέργειες στην πραγματική οικονομία.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις για περιοριστικα μέτρα στη λειτουργία της αγοράς, είπε ότι το κόστος στην οικονομία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια € σε μηνιαία βάση στοιχείο που προφανώς λαμβάνει υπόψη του το οικονομικό επιτελείο στον περαιτέρω σχεδιασμό.

Όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές αλλά και στην ανάγκη ισορροπημένης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Στάθηκε δε στα αυξημένα περιθώρια ενισχύσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και επικεντρώθηκε στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επιδότησης παγιων δαπανών με την  κρατική ενίσχυση να μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%.  Για το θέμα αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Ο κύριος Σταϊκούρας αφησε  να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από την     επαναδραστηριοποίηση κλάδων που παραμένουν κλειστοί όπως η εστίαση και ο τουρισμός.