Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ -Ρωσίας για παράταση της Συνθήκης START για 5 χρόνια

“Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παράταση της Συνθήκης START για πέντε χρόνια”, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το βορειοατλανικό συμβούλιο (ΝΑC).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δήλωση, “οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Νέα Συνθήκη START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα και οι Σύμμαχοι εκφράζουν και πάλι την ισχυρή υποστήριξή τους για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της και για τον έγκαιρο και ενεργό διάλογο για τρόπους βελτίωσης της στρατηγικής σταθερότητας”.

Οι Σύμμαχοι παραμένουν “συλλογικά αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον υπάρχοντα αφοπλισμό, τον έλεγχο των όπλων και τις συμφωνίες και δεσμεύσεις μη διάδοσης”.

Οι Σύμμαχοι “υποστηρίζουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας της Συμμαχίας, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον διεθνές περιβάλλον ασφάλειας”.

Οι Σύμμαχοι “βλέπουν την επέκταση της Συνθήκης ως την αρχή, όχι το τέλος, μιας προσπάθειας αντιμετώπισης πυρηνικών απειλών και νέων και αναδυόμενων προκλήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα”.

“Ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διαλέγονται με τη Ρωσία με τρόπους που προωθούν τα συλλογικά μας συμφέροντα, το ΝΑΤΟ παραμένει ξεκάθαρο για τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία. Θα εργαστούμε σε στενή διαβούλευση για να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια”, καταλήγει το βορειοατλανικό συμβούλιο