Απάντηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν απειλείται – Στον Ερντογάν θα μιλήσω όταν ωριμάσουν οι συνθήκες

Την δική του απάντηση στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που σήμερα δήλωνε «εμείς οι Τούρκοι είμαστε τρελοί», έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  , δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ για τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέντευξή του στον Σκαι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών

Αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σ αυτό θα κινηθούν.

Στα διμερή μας κρατώ το γεγονός – δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται για ρητορικούς λόγους – ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Το πλαίσιο συγκεκριμένο. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής. Η Ελλάδα έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της Ευρώπης. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας . Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός.

Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε γκρίζων ζωνών.

Η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και η τακτική των ΗΠΑ. Και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα.

Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα.

Όταν πάει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.

Αν το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχαιρένουν. Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διάθεση».

Πιστεύω ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είναι ενδιαφέρον που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αισιόδοξη

«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι διαιτητής μεταξύ δύο μερών που διαφωνούν. Αν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο πρέπει να μιλάει και με την άλλη μεριά. Τελικά δεν είναι ζήτημα τρίτου. Κανείς τρίτος δεν θα μας λύσει τις διαφορές μας. Εμείς θα τις λύσουμε μεταξύ μας. Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε εγείρει για τη γερμανική πολιτική, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.

Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τον πρόεδρο Μακρόν. Η Ελλάδα δεν απειλείται. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Δεν είναι οι συνθήκες ώριμες, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Στο 2020 έπεσαν πολλά μαζί. Πιστεύω ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είναι ενδιαφέρον που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αισιόδοξη. Μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας, ανακαλύψαμε πράγματα για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα, για να περάσουμε σε άλλο τρόπο ζωής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.