Ιράκ, Αφγανιστάν και αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, θα απασχολήσουν τους υπουργούς Αμυνας

Με αντικείμενο τις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις αμυντικές δαπάνες και την πρωτοβουλία του “ΝΑΤΟ 2030”, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας.

“Αυτή είναι η πρώτη μας συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν και μια ευκαιρία για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αργότερα φέτος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ. Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ 2030 θα είναι υψηλή στην ημερήσια διάταξη και ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων στους Υπουργούς Άμυνας για να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής.

Πριν από τη συνάντηση, περιέγραψε τα βασικά σημεία των προτάσεών του, τα οποία περιλαμβάνουν: αύξηση της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για δραστηριότητες αποτροπής και άμυνας. ενίσχυση της συμμαχικής ανθεκτικότητας · διατηρώντας το τεχνολογικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ · αύξηση του πολιτικού συντονισμού · συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους · ενίσχυση της κατάρτισης και της ανάπτυξης ικανοτήτων για τους εταίρους · και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο Γενικός Γραμματέας θα προτείνει επίσης την επικαιροποίηση του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και έχει προσαρμόσει σημαντικά την παρουσία του ως μέρος της διαδικασίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν εύθραυστες και το επίπεδο βίας παραμένει απαράδεκτα υψηλό. “Κανένας σύμμαχος δεν θέλει να παραμείνει στο Αφγανιστάν περισσότερο από το απαραίτητο, δεν θα φύγουμε όμως προτού έρθει η ώρα. Έτσι, οι Υπουργοί θα συνεχίσουν να αξιολογούν την κατάσταση επί τόπου και να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις”, είπε.

Οι Υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν μια διευρυμένη αποστολή στο Ιράκ, με περισσότερους συμμαχικούς υπαλλήλους να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν σε περισσότερα ιδρύματα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και στενό συντονισμό με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό.

Θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο προς μια “δικαιότερη κατανομή των βαρών”. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι το 2021 θα είναι το έβδομο συνεχόμενο έτος αυξημένων αμυντικών δαπανών. “Από το 2014, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν συνεισφέρει συνολικά επιπλέον 190 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ”.