Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο – Το Τσεσμέ φεύγει, η Γαλάζια Πατρίδα έρχεται

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τη διεξαγωγή της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

Με την αποχώρηση του Τσεσμέ η Τουρκία αρχίζει την 1η Μαρτίου, την αεροναυτική μεγάλης κλίμακας άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με πάνω από 80 πλοία στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα βγάζει όλο τον στόλο της στο Αιγαίο. Έχει δεσμεύσει συνολικά 8 περιοχές σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο (συμπεριλαμβάνονται και οι ετήσιες δεσμεύσεις).

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, ενισχύοντας τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, που περιπολούν στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Όπως εκτιμά η Αθήνα, οι προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα και με η συντονισμένη αντίδραση στη δήθεν πρόκληση του Cesme από ελληνικά F-16 αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο έχουν θέσει σε εφαρμογή οι γείτονες, προκειμένου για μια ακόμα φορά να βάλουν «φωτιά» στην περιοχή.

Η Τουρκία βγάζει τον στόλο της σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στη «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν όλος ο τουρκικός στόλος ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου, η Αθήνα έχει δώσει εντολή σε έναν σημαντικό αριθμό πλοίων του στόλου της να αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με κατεύθυνση τις περιοχές, όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με σκοπό τη διακριτική παρακολούθησή της δραστηριότητάς τους,
αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν προκλητικών συμπεριφορών σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας.