Απειλές Τσαβούσογλου στην ΕΕ: Αν μας επιβληθούν κυρώσεις, ξέρουν τι απάντηση θα πάρουν

Σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ε.Ε έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, θα εξαφανίσουν την απειλή των κυρώσεων της Ε.Ε και απάντησε:

«Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων και τους απαντήσαμε στο μέτωπο. Τον Δεκέμβριο χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα και απαντήσαμε θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Ξέρουν πολύ καλά τι απάντηση θα πάρουν σε περίπτωση που αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον μας».

Και κατέληξε: «Εμείς ως Τουρκία έχουμε ξπεράσει αυτό το σημείο [των κυρώσεων]. Πλέον μιλάμε για το πώς θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με σταθερά βήματα».

Τι είπε για τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ και τους ρωσικούς S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει γινει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής με οτους Αμερικάνους.

Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται από κοντά και οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου σχολίασε: «Συμφωνήσαμε τελικά να καθίσουμε και να συζητήσουμε ειλικρινά για όλα τα ζητήματα για οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με στόχο να βρούμε αποτελέσματα και λύσεις».

Επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Τουρκίας-Αιγύπτου

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει τις επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013

Έχουμε επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο. Έχουν ξεκινήσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβαλε προϋποθέσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δεσμοί που είχαν διαρραγεί για χρόνια δεν μπορούν να οικοδομηθούν μεμιάς και εύκολα.

Είπε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι κάτι φυσιολογικό σε τέτοιες καταστάσεις και μπορεί να συμβεί και για τα δύο μέρη.

«Για τον λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται και συνεχίζονται με μια συγκεκριμένη στρατηγική και οδικό χάρτη», σημείωσε.