Σύνοδος «27»: Πρώτο θέμα η Τουρκία την Παρασκευή – Μπορέλ: Παρακολουθούμε στενά

Η Τουρκία ήταν το πλέον σημαντικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Υπουργοί Εξωτερικών επέδειξαν ευρεία συναίνεση να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της ΕΕ, για περίπτωση που η πρόσφατη αποκλιμάκωση δεν αποδειχθεί βιώσιμη και η χώρα υπαναχωρήσει, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Υπουργοί εξέτασαν την έκθεση και τη θεωρούν καλή βάση για τη συζήτηση των ηγετών, αν και όπως είπε, προσέθεσαν και αυτοί εισηγήσεις για να τροφοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι το ΣΕΥ δεν εξέδωσε σήμερα συμπεράσματα για το θέμα καθώς τα όποια συμπεράσματα θα τα υιοθετήσουν οι ηγέτες.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι απόψε θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Μ.Τσαβούσογλου για να συζητήσουν για τις προθέσεις της Τουρκίας, ώστε μετά να ενημερώσει και τους ηγέτες.

Ο Ζ.Μπορρέ κατέγραψε ότι παρά την βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέγραψε την απόσυρση των γεωτρύπανων και των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας και ότι έπεσαν οι τόνοι.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος.

Ωστόσο κατέγραψε ως προβληματικές εξελίξεις τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, όπως την απόπειρα απαγόρευσης του HDP και την απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνταντινούπολης, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικές κινήσεις οι οποίες “την θέτουν εκτός ευρωπαϊκής πορείας”. Όπως είπε και αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν οι ηγέτες και να το αντιπαραβάλουν με τις βελτιώσεις.

Όπως είπε τους δώσαμε επιλογές για θετικές και αρνητικές απαντήσεις. Επεσήμανε ότι ως ΕΕ θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις αλλά υπό προϋποθέσεις.

Χαρακτήρισε την έκθεση που παρουσίασε ισορροπημένη και ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τις επιπλέον παρατηρήσεις των Υπουργών στους ηγέτες.

Ο Μπορέλ  τόνισε ότι “μέχρι το καλοκαίρι θα την παρακολουθούμε με ορόσημα …ένα από αυτά θα είναι οι εξελίξεις για το κυπριακό
και οι διερευνητικές ένα δεύτερο, η Λιβύη ένα ακόμα και η εσωτερική κατάσταση ένα ακόμα”

Τέλος επιβεβαίωσε  ότι αντικείμενο της συζήτησής του με τον Μ.Τσαβούσογλου θα είναι και το κυπριακό.

Τέλος, ο Υπουργοί έλαβαν μια σημαντική απόφαση για πρόσθετες κυρώσεις σε 11 πρόσωπα από έξι χώρες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση το νέο πλαίσιο της ΕΕ για κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 άτομα και μια οντότητα στην Κίνα. Η Κίνα αντέδρασε με αντίποινα σε ευρωβουλευτές και κοινοτικούς αξιωματούχους. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταδίκασε